BLIC: Šta se dešava sa kamatama? Da li će se povećati rata kredita?

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/timthumb

Kako su cene stanova u Srbiji, prvenstveno u Beogradu, beležile skok u poslednje vreme, tako se javila i bojazan za sve one koji imaju stambene kredite u evrima da će skočiti kamate, a time i njihova rata.

Ukoliko ste i vi kupili stan na kredit ili planirate, a pratite i svetske vesti o odlukama koje donosi Evropska centralna banka, sajt 4zida.rs otkriva činjenice koje će vas sigurno utešiti.

Potražili su prvo odgovor na pitanje - ima li misterije u naglom skoku cena nekretnina?

"Na kontinuiran rast cene stanova u Beogradu u proteklom periodu uticalo je više faktora, a među njima je svakako jačanje platežne sposobnosti građana, kao i makroekonomska stabilnost koja je privukla strane investitore, jednim delom i našu dijasporu, ali i omogućila jačanje poverenja u smislu dugoročnog zaduživanja u vidu odobravanja stambenih kredita", rekao je Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

On ističe da su među faktorima povećane tražnje za stanovima bili i povoljni stambeni krediti, pre svega zbog povoljnih kamatnih stopa. Da li se onda to vreme jeftinih kredita bliži kraju?

"Vreme jeftinih kredita svakako neće trajati večno, ali mi se čini da značajnijih promena ipak neće biti u narednih nekoliko godina. U svakom slučaju, čak i kada dođe do skoka Euribora, što je izvesno u nekom trenutku, realno je očekivati da će tada kamatne marže pasti, pa taj skok neće biti drastičan. U krajnjoj liniji, danas je vrlo jednostavno refinansirati stambene kredite pod povoljnijim uslovima i takva usluga ne košta kao ranije", objašnjava Grubišić.

U tom smislu, da li će odluka ECB da prestane da upumpava novac podići Euribor, a posledično i ostale kamate, kada bi to moglo da se očekuje?

"Mislim da odluka o odustanku od kvantitativnih olakšica jeste mera čvršće monetarne politike, ali da nju ne mora nužno brzo da sledi i odluka o podizanju referentne kamatne stope ECB koja direktno utiče na Euribor. Mislim da ECB tu pažljivo analizira inflatorna očekivanja kojih još uvek nema, a prate se i mere monetarne politike drugih najvažnijih cenralnih banaka", kaže on.

Izvor: Blic

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: