Značajna ulaganja u infrastrukturu na Kosmetu

Vlada Republike Srbije

Bazanekretnina.com

Vesti

Zubin Potok, 11. jul 2007. godine – Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Dušan Proroković izjavio je danas da se Kosmet brani u sedištu Ujedinjenih nacija, ali i na terenu, i to ulaganjem sredstava u obnovu i izgradnju infrastrukture.

Proroković je otvarajući prvu deonicu puta Jagnjenica–Gazivode u opštini Zubin Potok, čija je dužina 10 kilometara, naveo da je ukupna vrednost radova na obnovi ovog putnog pravca 46 miliona dinara, a da su sredstva obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana.

Prema njegovim rečima, velika sredstva izdvojena su za popravku infrastrukture, a već od 2008. godine biće izdvojen novac i za otvaranje novih radnih mesta.

On je objasnio da se Zubin Potok nametnuo kao budući saobraćajni čvor za povezivanje srpskih sredina u Metohiji sa centralnom Srbijom i najavio izgradnju novih putnih pravaca.

Reč je o izgradnji putnih pravaca preko Drena ka Metohiji, precizirao je Proroković i ukazao na to da je cilj da se ohrabre Srbi u enklavama od Osojana pa južno ka Goraždevcu da ostanu u pokrajini i da se počne sa realizacijom procesa povratka.

Na ovaj način najbolje pokazujemo da nam je stalo do Kosmeta i da od njega nećemo odustati, poručio je Proroković i ocenio da najave da bi moglo doći do nasilja u pokrajini ukoliko ona ne dobije nezavisnost predstavljaju vrstu pritiska, pre svega na srpsko stanovništvo, kako bi se ono pokolebalo i otišlo sa ovih prostora.

Proroković je upozorio UNMIK, a pre svega šefa te misije na Kosmetu Joakima Rikera, na to da se samim pominjanjem nasilja čini težak prekršaj.

Istovremeno, on je podsetio na to da su i na drugim područjima, koja su pod protektoratom UN, preduzimane drastične mere protiv onih koji su upućivali pretnje.

Prema njegovim rečima, onaj ko preti nasiljem ne može više da ostane u politici, pri čemu Riker treba da postupi kao i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i preduzme mere protiv onih koji prete nasiljem.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević izjavio je da je za Srbiju najbitniji čvrst i principijelan stav zvanične Moskve u vezi sa rešavanjem kosmetskog problema.

Antonijević je ocenio da je nezavisnost Kosmeta danas mnogo dalja nego pre godinu dana ili pre sedam godina, kada je bila najizvesnija.

On je izrazio uverenje da će proces rešavanja kosmetskog pitanja biti vraćen u okvir Saveta bezbednosti UN i da će biti uspostavljeni pravi pregovori koji neće biti vremenski ograničeni i sa unapred poznatim ishodom.

Sjedinjene Američke Države troše na Kosmetu mnogo novca i stalo im je do toga da što pre izađu iz ove priče ne razmišljajući o posledicama, ali mislim da Rusija, kao i druge zemlje članice SB, neće dozvoliti da se jednoj suverenoj zemlji, članici UN, otme 15 odsto njene teritorije, rekao je Antonijević.

Takođe, on je izrazio uverenje da će početi novi pravi pregovori u cilju pronalaska kompromisnog rešenja, pri čemu je za nas veoma bitan principijelan stav Rusije da ništa što ne bude odgovaralo Srbiji ne može proći u Savetu bezbednosti.

Pretnje kosmetskih Albanaca da može doći do nemira ako se ne prizna nezavisnost nisu princip savremenog sveta i zato međunarodna zajednica ne treba da ga prihvati, zaključio je on.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: