Provizije posrednika dižu cene stanova

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/15---stanovi

NOVI SAD: Oni koji se ovih dana spremaju da prodaju stan, kući ili vikendicu imaju mnogo muka jer je kupca malo, a prodavci procenjuju da cene kvadrata skoro svakodnevno padaju.

Dok u većim gradovima prodavci i imaju sreće da  nađu kupca, u manjim mestima izgleda da je lakše naći iglu u plastu sena nego kupce nekretnina. Ove okolnosti obilato koriste razni mešetari.

Provizije na prodaju se kreću do čak 10 odsto jer ko nađe kupca to i sam naplati, a isto uglavnom važi i za zakup.  Mnogo jeste, ali u agencijama smatraju da bi nadležni trebalo više da se bore protiv ilegalnih posrednika u ovoj oblasti.

Različiti procenti cene usluge  naterali su nadležne iz Klastera za nekretnine Srbije da razmisle o ograničavanju provizije, koja se kod trgovanja naplaćuje. Trenutno se u Srbiji ova usuga plaća od dva do šest odsto od tržišne  vrednosti. Uobičajeno je da ovaj procenat plaća stranka koja je agenciju angažovala, a ova uspela da pronađe nekretninu koja je u svakom pogledu po njenoj meri.

Cene padaju...

Sa kavim se problemima susreću prodavci najbolje govore cene stanova i kuća. Tako je cena kvadratnog metra stana u Novom Sadu pao ispod hiljadu evra, ali je u drugim mestima cena daleko niža. U Bačkom Petrovcu kvadrat košta 117 evra, Bečeju 212,  Žablju 232 evra, pa trgovine i ima. Najteže je u Vojvodini prodati nekretninu u Sečnju, Žitištu,  Irigu.

“Što je u nekom gradu ili mestu manja šansa da se nađe kupac za nekretnine to je ponuda veća. Zato se cena ove usluge drastično razlikuju od grada do grada u Srbiji”, - kaže Milan Đoković iz Klastera za nekretnine.

Ideja koja je stigla iz Klastera nekretnina dopala se i nadležnima iz Ministrastva trgovine i turizma, gde se priprema formranje radne grupe koja će u Zakon o posredovanju prometu i zakupu nepokretnosti dodati ograničenje provizije. Tako bi se otklonile nedoumice u poslovanju posrednika, a stranke bi imale više sigurnosti.  

Dragan Rabatić iz agencije “Solis” iz Novog Sada kaže da  je u branši situacija različita.

“Kod nas je uobičajena proviizja tri odsto. Ukoliko to može da pokrije troškove to je u redu. Međutim, imamo i nekretnine koje se prodaju po ceni od 5.000 do 10.0000 evra. Za te jeftinije ograničena provizija bi bila 300 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali to nije dovoljno jer ne porkiva sve troškove. Smatram da ne bi trebalo uvoditi stroga ograničenja. Ono što nam u ovom trenutku najviše stvara problem su neregistrovane agencije koje se bave našim poslom. Pri tome ne plaćaju ni dinara poreza, a usluge, koje oni pružaju, klijentima ne garantuju sigurnost. Naravno, treba videti kako će izgledati konačni predlog radne grupe pa onda proceniti efekte“, kaže Rabatić.

On naglašava da bi bilo jako dobro kada bi država sprečila da se mešetari iz sive zone bave ovim poslom, odnosno kada bi nadležne  inspekcije to pratile i redovno kažnjavale prekršioce.

U oblasti trgovanja nekretninama kod nas se što šta menjalo. Ugovore overavaju beležnici pa oni i imaju najviše podataka o tome. Zato u Klasteru za nekretnine predlažu da podatke o cenama kuća, lokala i stanova beležnici šalju direktno Zavodu za statistiku. Podaci bi bili ažurniji, a statistika često pokaže put kojim treba ići da bi se oblast regulisala.

Kompletan sadržaj možete pročitati! 

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: