Kompanija "Delta maksi" preuzela maloprodajni lanac trgovina "Tropik"

Vlada Republike Srbije

Bazanekretnina.com

Vesti

Banjaluka, 11. jul 2007. godine – Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo prisustvovao je danas u Banjaluci potpisivanju ugovora kojim je beogradska kompanija "Delta maksi" za 35 miliona evra kupila maloprodajni lanac trgovina "Tropik" iz Banjaluke.

Ugovor su u zgradi Vlade Republike Srpske potpisali generalni direktor "Delta maksija" Dragan Filipović i generalni direktor i suvlasnik kompanije "Tropik" Mirko Risović, a potpisivanju su prisustvovali i premijer RS Milorad Dodik, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, predsednik kompanije "Delta holding" Miroslav Mišković i potpredsednik ove kompanije Milka Forcan.

Bubalo je tom prilikom naglasio da će potpisivanje ovog ugovora omogućiti povećanje spoljnotrgovinske razmene između Republike Srpske i Srbije, i dodao da je ovaj dokument u potpunosti na liniji CEFTA sporazuma, specijalnih veza RS i Srbije i bratskih odnosa koje Srbija gradi sa tom zemljom.

Ministar je poručio da Srbija namerava da bude jedan od lidera u regionu, i ukazao na važnost ekonomskog investiranja u region.

Filipović je istakao da će kupovinom "Tropika" beogradska kompanija postati prvi maloprodajni lanac u RS, a drugi u celoj Bosni i Hercegovini, pri čemu je ovo samo prvi pravi korak u širenju te kompanije u regionu.

On je najavio da će "Delta maksi" nastaviti širenje u RS putem grinfild investicija, kao i na teritoriji čitave BiH, sa ambicijom da postane regionalni lider.

Risović je ukazao na to da je "Tropik" danas prodao svoj posao, ali da se vlasnička struktura kompanije ne menja jer on ostaje vlasnik nekretnina.

Dodik je ocenio da je potpisivanje ovog ugovora potvrdilo da su vlade RS i Srbije u poslednjih godinu dana uspostavile bliske ekonomske odnose.

Takođe, on je naglasio i da će u narednom periodu između dve zemlje biti uspostavljena saradnja u oblasti energetike, i ocenio da će to dokazati da se na ovim prostorima može sarađivati onako kako to podrazumevaju međunarodni standardi.

Forcan je potvrdila da će se "Delta holding" u RS širiti u oblasti investicionih fondova, kao i u drugim poslovima kojima se i inače bavi.

Prvi maloprodajni objekat "Tropika" otvoren je 1991. godine u Banjaluci, da bi već 2005. ta kompanija bila proglašena najuspešnijim preduzećem RS u oblasti trgovine.

"Tropik" zapošljava 700 ljudi, a, pored Banjaluke, markete ima u Novom Gradu, Prijedoru, Jajcu, Doboju, Bijeljini i Prnjavoru.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: