Koliko koštaju dokumenti potrebni za oslobadjanje poreza pri kupovini stana?

Bazanekretnina.com

Vesti

PREDAJA zahteva i dokumentacije za povraćaj poreza na dodatu vrednost kod kupovine prvog stana (novoizgrađenog), samo kupca će koštati oko 1.200 dinara, dok za papire svakog člana domaćinstva treba platiti još od 830 do 890 dinara.

Kupac prvog stana, osim izvoda iz matične knjige, uverenja o državljanstvu, dokaza o prebivalištu, odnosno overene fotokopije lične karte, mora poreznicima da podnese i overenu kopiju kupoprodajnog ugovora, račun na kojem će se videti PDV i dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV isplaćena, kao i izjava da kupuje prvi stan.

Da bi, uopšte važio, kupoprodajni ugovor mora da bude overen u sudu. Kada se overavaju kupoprodajni ugovori potpisnici su dužni da pripreme najmanje šest primeraka ugovora. Tako se jedan primerak dostavlja Upravi prihoda opštine na kojoj se nepokretnost nalazi, dva primerka ostaju u arhivu suda, a svi ostali overeni primerci daju se prodavcu i kupcu. Oni moraju u sud da donesu lične karte, primerke ugovora i priznanicu o plaćenoj taksi, koja zavisi od vrednosti ugovora.

Kako smo saznali u sudovima, taksa, na primer, za ugovore vredne do milion dinara košta 1.950 dinara uvećana za 0,5 odsto vrednosti. Taksa za iznos veći od milion dinara je 8.450 dinara uz dodatnih 0,25 odsto vrednosti iz ugovora. Taksa za sklapanje kupoprodajnog ugovora može najviše da košta 26.000 dinara.

Posle dostavljanja celokupne dokumentacije poreznici imaju rok od 30 dana da provere i donesu rešenje da li građani ispunjavaju uslove za povraćaj PDV. Određeno je da u roku od 15 dana, od dana dostavljanja rešenja, PDV bude vraćen kupcu prvog novoizgrađenog stana.
Srećom, procedura za neplaćanje poreza na prenos aspolutnih prava je jednostavnija i potrebno je samo popuniti izjavu sa svim podacima, odnosno matičnim brojevima kupca i članova domaćinstva. Svakako, neophodno je i da kupoprodajni ugovor bude overen u sudu, jer se broj i datum sa ugovora, takođe, upisuje u izjavu.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: