Hotel Prag na aukciji i pored sudske zabrane

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/prah1

Ukoliko i pored postojanja sudske odluke kojom se zabranjuje privatizacija hotela "Prag" Agencija za privatizaciju proda to preduzeće na aukciji, koja je zakazana za 12. jul, podnećemo krivične prijave protiv svih odgovornih, pa i ministra Mladjana Dinkića, najavili su u utorak predstavnici Mreže za restituciju.

Kako je objasnio Slobodan Prorok koji zastupa naslednika tog hotela Dimitrija Kostića, Prvi opštinski sud u Beogradu je 15. juna ove godine doneo privremenu meru kojom se zabranjuje Agenciji za privatizaciji da otudjuje i prodaje kapital tog preduzeća.

Prorok je na konferenciji za novinare naglasio da je ova sudska odluka važna jer je i prva koja je doneta posle usvajanja Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine.

On je rekao da su o postojanju nerešenih pravno-imovinskih odnosa na vreme obavešteni i Agencija za privatizaciju i resorna mininstarstva, odnosno da je Kostić od 2004. godine poslao više od 15 dopisa na adrese različitih institucija.

"Taj predmet se od pre deset dana nalazi i na stolu ministra Dinkića i on bi trebalo da bude upoznat s problemom. Zato, ako se nastavi sa prodajom, zaslužuje krivičnu prijavu", rekao je Prorok i dodao da će krivične prijave biti podnete i protiv direktorke Agencije za privatizaciju Vesne Džinić i izvršnog direktora te institucije Branislava Zeca.

Predsednik Udruženja gradjana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" (koje deluje u sastavu Mreže) Bogdan Veljković rekao je da će krivične prijave uslediti i i ako se "Beogradska industrije piva" proda švedsko-litvanskom konzorcijumu "Unajted nordik Beverges" iz Švedske i "Altine" iz Litvanije.

Veljković je naveo da su u Mreži uvereni da je prodaja BIP-a nezakonita i da su proverom preko američke ambasade utvrdili da firma "Unajted nordik Beverges" (United Nordic Beverages) koja je jedan od članova navedenog konzorcijuma sa kojim Agencija treba da potpiše kupoprodajni ugovor, ne postoji u Švedskoj.

On je izrazio sumnju da je BIP namenjen nekom sumnjivom kupcu, o čemu svedoči i to da i pored upornog nastojanja predstavnici Mreže nisu uspeli da kontaktiraju buduće vlasnike pivare na "Mostaru".

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić naveo je da ima naznaka da će se i Skupština Srbije "pozabaviti ovim problemom".

On je rekao da je predsednik parlamenta Oliver Dulić obećao da će se tokom jula sastati sa predstavnicima Mreže sa kojima će razgovarati o mogućnostima da se Zakon o povraćaju oduzete imovine nadje na dnevnom redu nekog od narednih skupštinskog zasedanja.

Antić je ponovio da Mreža za restituciju ovog puta neće dozvoliti da se po istom modelu, kroz formalno prevodjenje državne imovine u društvenu, a zatim u privatnu, bogati grupa povlašćenih pojedinaca na štetu svih gradjana Srbije

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: