Hoće li ukidanje poreza povećati cenu stanova?

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/stanovanja-novogradnja

U agencijama kažu da je moguće da malo poskupe samo kvadrati u starogradnji...
Uprkos najavama da će cena kvadrata stanova skočiti zbog povećane tražnje za nekretninama, izazvane poreskim olakšicama za kupovinu stana, u Vladi Srbije i u agencijama za nekretnine napominju da do dramatičnijeg poskupljenja neće doći.

UMIRUJUĆE - Prekjuče je ministar trgovine Predrag Bubalo napomenuo da će poreske olakšice za kupovinu prvog stana uticati na cenu nekretnina u veoma ograničenom obimu, jer u našoj zemlji nema mnogo ljudi koji kupuju baš prvi stan i koji imaju ekonomske mogućnosti za to.
Slično razmišlja i Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine „Alka".
- Ne verujem da će doći do poskupljenja cene stanova jer ozbiljni investitori će iskoristiti trenutnu situaciju da lakše završe posao - objašnjava Lazarević.
Lazarević napominje da je vlada napravila odličan potez ukidanjem poreza za kupovinu prvog stana i da bi pun pogodak bila i eventualna odluka gradskih vlasti da smanje nadoknade za građevinsko zemljište.
Vladimir Rajičić, direktor agencije „Hitprom", smatra da će doći do malog povećanja cena kvadrata, ali isključivo stanova u starogradnji.
- Porez na prenos apsolutnih prava na kupovinu prvog stana u starogradnji je potpuno ukinut, dok se plaćeni PDV za kupovinu prvog stana u novogradnji refundira tek posle podnošenja zahteva, što čini da za stanove u starogradnji vlada veće interesovanje - objašnjava Rajičić.
Kao eventualno rešenje, Rajičić predlaže Ministrstvu finansija da pronađe neko drugo rešenje kojim se PDV za kupovinu prvog stana ne bi uopšte plaćao.
Ipak, u Ministarstvu finansija napominju da je trenutno rešenje s naknadnom refundacijom PDV-a najbolje i jedino moguće, jer investitori kao poreski obveznici moraju odmah da plate porez, koji je zbog toga uračunat u cenu stanova.
I u Ministarstvu trgovine su odbacili sve mogućnosti o državnoj intervenciji povodom eventualnih poskupljenja.
- Ministar Bubalo je već napomenuo da do većeg povećanja cena stanova neće doći. Međutim, cene na tržištu formira zakon ponude i potražnje i država tu nema pravo da se meša - objašnjava Dejan Gligorević, portparol Ministarstva trgovine, uz napomenu da to ministarstvo može da reaguje samo u korigovanju cena derivata, lekova i javnih komunalnih preduzeća.
Cene kvadrata stanova
Lokacija i cena
Centar 1.300-1.800
Voždovac 1.300-1.500
Banovo Brdo 1.100-1.400
Vračar 1.600-2.000
Dedinje 1.400-2.000
Banjica 1.100-1.300
Novi Beograd 1.100-1.800
Miljakovac 900-1.200
Barajevo 600-700
*cene su u evrima

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: