VATIKAN IMA 5.000 NEKRETNINA: Sveta stolica prvi put o materijalnom bogatstvu

Bazanekretnina.com

Vesti 42 min. čitanja

Vesti/120822_rim-vatikan-trgsvetogpetra18042021_f

VATIKAN je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000., pišu Večernje novosti.

To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada koje je podnela Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije najmanje države na svetu.

U dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od pedeset stranica finansijskog materijala. Budžet Apse na trideset stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta. Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica. Dokumentacija pokazuje da je Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza. U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.

Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: