PRODAJE SE 5 NEKRETNINA: Ovo su početne cene diplomatskih predstavništava SFRJ

Tanjug

Vesti

Vesti/veljko-odalovic-foto-dado-dilas-1465760024-927579

BEOGRAD - Za pet diplomatsko - konzularnih predstavništava bivše SFRJ, čija je prodaja u toku, kompletne ponude se očekuju za 10 - 15 dana, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

"Stan u Njujorku je na 15 miliona dolara procenjen, objekat u Tokiju na 10 miliona evra vrednosti, objekat u Bernu 11 miliona švajcarskih franaka, a objekat u Bonu je milion. To su neke početne cene", rekao je Odalović.

Po okončanju prodaje, novac će se među republikama bivše SFRJ podeliti po kvoti koja je dogovorena u procesu sukcesije.

"Njujork post" je sredinom aprila objavio da je na prodaju oglašen dupleks na Park aveniji, penthaus koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine.

U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori pri Ujedinjenim nacijama, a čije je cena, prema rečima Tristana Harpera iz agencije "Daglas Eliman", oko 20 miliona dolara, navodi list.

"Njujork post" piše i da su se bivše države SFRJ konačno dogovorile da prodaju nekretnine na Petoj aveniji, ali da će budućem potencijalnom kupcu biti neophodni na ugovoru o kupovini potpisi predstavnika svih tih država. Kako je navedeno, za prodaju kuće na njujorškoj Petoj aveniji, jedne od dve njujorkše nekretnine koje su za prodaju oglasile Republika Srbija i ostale bivše države SFRJ, zainteresovano je šest potencijalnih kupaca. Cena za tu kuću, na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, u delu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park, kreće i do 50 miliona dolara", piše list.

U toj kući, sagrađenoj 1904. godine, bila je smeštena Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama, a prema rečima Harpera, kuća je netaknuta i onaj ko je kupi, posedovaće "komad istorije Njujorka".

On, međutim, nije želeo da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su svi su ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porekla, preneo je "Njujork post".

Tanjug

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: