Blok 26, poslednja velika neizgrađena parcela u Novom Beogradu - Izraelci žele da ulože 400 mil EUR

Bazanekretnina.com

Vesti

Vesti/blok25_blok26_medium1_1

Najatraktivnija građevinska lokacija u Beogradu, osam hektara u Bloku 26, između "Arene" i SIV, još stoji neizgrađena, mada se investitori veoma interesuju za nju. Suvlasnici zemljišta, domaće firme "Napred" i "Energoprojekt" pregovaraju sa mnogima od njih i očekuju investiciju od oko 400 mil EUR i dobitak koji će im doneti od čak milijardu evra.

Grad trenutno priprema detaljni urbanistička plan za ovaj deo Novog Beograda koji bi trebalo da bude gotov do februara 2008. godine. Ipak, čini se da je lobiranje za ovu lokaciju, vrednu suvog zlata, već počelo.


Jedan izraelski sajt objavio je pre nekoliko dana vest da je kompanija CEE (Central European Estates) u vlasništvu prebogatog Julia Ofera (27. na "Forbsovoj" listi bogatih u Izraelu) postigla dogovor sa jednom srpskom firmom o izgradnji 460.000 m2 i stambenog prostora u Beogradu. Reč je, kako se navodi, o najvećoj investiciji ove vrste od 400 mil EUR, koja treba da donese profit veći od milijardu evra!

Mada se u vesti izraelskog portala ne navodi o kojoj je domaćoj firmi reč i o kojoj se lokaciji radi, u Beogradu je "pročitano" da nema druge već da se radi o Bloku 26, najatraktivnijoj lokaciji u gradu.


Multinacionalna kompanija izraelskog magnata, sa sedištem u Mađarskoj, svoj projekat u Beogradu najavljuje kao najveću stambeno-poslovnu investiciju.


- Projekat će biti ostvaren u saradnji sa jednom srpskom kompanijom, koja je vlasnik četiri hektara zemljišta u centru Beograda. Sa njom je CEE potpisala dogovor o saradnji u izgradnji poslovno- stambenog kompleksa, a gradnja počinje u 2008. godini - rekla je za Ildiko Holec, direktorka marketinga u CEE.


Dve kompanije će, kako se očekuje, formirati zajedničku kompaniju u kojoj će CEE imati udeo od 68%.


Prema dogovoru, partneri će očekivani profit do milijardu evra deliti u skladu sa udelom u zajedničkoj kompaniji (68:32), dok će sva dobit ostvarena preko toga biti deljena po pola.



Vlasnici atraktivnog zemljišta u Novom Beogradu "Napred" i "Energoprojekt" nisu potvrdili ništa od planova koje je iznela izraelska kompanija. Ako je zaista reč o izgradnji Bloka 26, izraelski planovi su možda više u domenu lobiranja, pripreme javnosti ili čak pritiska na buduće lokalne partnere, nego čvrstih investicionih planova. U "Napredu" čak demantuju da su našli inostranog partnera dovoljno snažnog da izgradi stambeno-poslovni kompleks koji treba da donese profit od milijardu evra.


- Blok 26 je najznačajnija građevinska lokacija na Balkanu i njoj se prilazi sa velikom ozbiljnošću. Ništa ovde neće moći da bude zidano dok se ne donese detaljni plan regulacije. Trenutno se Blok 26 nalazi pred Planskom komisijom koja će da predloži Skupštini grada šta bi i u kom obimu ovde moglo da se gradi - kaže Dobroslav Bojović, direktor građevinske firme "Napred", koja je, zajedno sa "Energoprojektom", u odnosu pola - pola, suvlasnik zemljišta kod "Arene".


Bojović naglašava da niko sa izraelskom firmom nije ni pregovarao ni potpisivao bilo kakav memorandum i ističe da se radi o spekulacijama iza kojih stoje nečiji interesi.


Poslednja velika parcela u Novom Beogradu

- O tim Izraelcima ne znam apsolutno ništa. "Energoprojekt" i "Napred" mogu da potpisuju ugovore sa kim hoće, uvode suinvestitore i slično. Grad sa tim nema ništa. Mi trenutno radimo detaljni regulacioni plan za taj deo Novog Beograda na osnovu konkursa koji smo imali februara ove godine. Plan će biti gotov do februara sledeće godine - kaže glavni gradski arhitekta Đorđe Bobić, dodajući da je Blok 26 praktično poslednja velika neizgrađena parcela u Novom Beogradu.


Na konkursu za novobeogradske blokove 25 i 26, završenom u maju ove godine, tražilo se rešenje za ukupno 8,2 hektara neizgrađenog placa između "Arene" i "Palate federacije". Pošto je konkursni zadatak zahtevao izgrađenost od čak 650.000 m2, arhitektonska rešenja predvidela su četiri poslovna solitera od po 40 spratova. Pobednički rad biroa "Medijum" autora Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića predvideo je, uz solitere, dva šoping mola, tri poslovno-stambene zgrade sa krovnim terasama, trg i pešačku pasarelu u visini prvog sprata od "Arene" do "SIV".

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: